Danmarksmestre i omsorg
Malene Rosenkvist Jensen stiller op i konkurrencen om Danmarks bedste SOSU-assistent med målet om at være den bedste i sit fag. Hun slutter sin sidste case om morgenen. To uddannede skuespillere agerer henholdsvis en borger, der lider af depression, og en borger der lider af en ustabil personlighedsforstyrrelse. Det handler om rehabilitering i psykiatrien.
Malene kæmper med at få den ene til at komme igennem sin morgenmad og få taget sine piller, mens Louise trøster den anden, der hele tiden stiller spørgsmålet ”men hvad kan det nytte?”, når Louise prøver at få hende til at børste tænder og nå frem til, at der stadig er en grund til at stå op om morgenen.
Vi møder Malene lige efter tiden er gået, og sidste case er afsluttet. Hun er lettet og glad for endelig at være færdig, men også kritisk overfor sig selv og de ting, som hun kunne have gjort bedre.
”Min partner Louise og jeg er meget kritiske. Vi ved, hvad vi kan, og hvad vi kunne have gjort anderledes, men vi gennemførte næsten alle opgaverne,” fortæller hun.
Malene har valgt at læse til social- og sundhedsassistent, da hun elsker at arbejde med mennesker.
”Efter gymnasiet vidste jeg, at jeg skulle uddanne mig som brandmand, fordi det ligger til familien. Jeg tog værnepligt og blev uddannet brandmand, men så vidste jeg ikke, hvad jeg skulle. Som brandmand arbejder man også med mennesker i en mere akut situation. Jeg tænkte; ‘hvorfor kan jeg ikke arbejde mennesker på en anden måde’?”
Hun vidste ikke om social- og sundhedsassistent var noget for hende i starten, men hun prøvede alligevel lykken. Hun startede tilbage i november 2017, og hun bliver færdig til sommer.
”En SOSU-assistent skal være samvittighedsfuld og udvise omhu. Give omsorg til andre. Man skal give det til mennesker, man ikke kender, også selvom man ikke er enige i den måde, de lever deres liv på. Man er fagligt dygtig og har en faglig stolthed. Man vil hele tiden udvikle sig og lære mere,” forklarer hun, da vi spørger, hvad der kendetegner en SOSU-assistent.
Indtil videre har hun gennem sit uddannelsesforløb både været i hjemmeplejen, på plejecenter og i psykiatrien, og så er hun lige startet på sygehus.
”Psykiatrien har været den mest mindeværdige oplevelse. I psykiatrien er der ikke et facit på, hvordan man skal gøre tingene. Der er metoder og teorier, som vi lærer, men man skal selv lære at kende sine borgere og patienter, og hvad der fungerer for lige præcis dem,” forklarer hun.
Op til konkurrencen har de trænet i deres demostue på skolen ZBC, som er en af Danmarks største erhvervsskoler. De er blevet trænet af to dygtige trænere fra skolen, og de har øvet alt, hvad de havde tænkt, de kunne komme ud for. Ved at vinde regionsmesterskabet udmærkede hun sig til DM og stiller op med en af sine veninder fra studiet.
”Det er så kæmpe stort, og jeg er mega stolt af mig selv. Jeg havde slet ikke regnet med, at jeg kunne komme så langt. Man har altid en idé om, om man er dygtig eller ej, men jeg troede ikke, at jeg var så dygtig, at jeg kunne være en del af de top 5 hold i hele Danmark,” fortæller hun stolt.
Malene stiller op både fordi, hun gerne vil være blandt de bedste indenfor sit fag, men også fordi hun gerne vil sætte fokus på uddannelsen.
”Man kigger måske på os på scenen og tænker ‘hold da op en faglighed, det vil jeg også godt kunne’. Vi gør det ikke kun fordi, det er en konkurrence. Vi vil gerne vinde og være de bedste, men vi har brug for flere social- og sundhedsassistenter, så selvfølgelig vil vi gøre alt for, at der kommer flere. Det er vores kollegaer, og det er os, der skal løbe hurtigere, hvis de ikke er der,” fortæller hun med alvor i stemmen.