300 elever med en drøm om at blive Danmarks bedste

Et portræt af Malene Rosenkvist Jensen og Line Andersen

Klokken er lidt over 8 om morgenen, og det er sidste dag, hvor det store årlige danmarksmesterskab for unge fra landets erhvervsuddannelser finder sted. I 3 dage har over 300 unge dystet i det fag, de brænder allermest for i håbet om at vinde titlen som danmarksmester.

Mens messestandene langsomt vågner op, i takt med at kaffekopper bliver tømt og solen står op over Bellacenteret, høres der imidlertid høje råb og skrig fra Social- og Sundhedsassistenternes scene. På scenen, der er lavet om til et socialpsykiatrisk bosted, er duoen Malene Rosenkvist Jensen og Louise Mortensen i gang med deres femte og sidste opgave. Ovre hos frisørene står mannequinhoveder på stylter med frisurer fra alle årtier. Der er dem, hvor hvert et hårstrå er placeret strategisk, og dem der har budt op til fri leg og fortolkning hos frisøreleverne.

Danmarksmestre i omsorg

Malene Rosenkvist Jensen stiller op i konkurrencen om Danmarks bedste SOSU-assistent med målet om at være den bedste i sit fag. Hun slutter sin sidste case om morgenen. To uddannede skuespillere agerer henholdsvis en borger, der lider af depression, og en borger der lider af en ustabil personlighedsforstyrrelse. Det handler om rehabilitering i psykiatrien.

Malene kæmper med at få den ene til at komme igennem sin morgenmad og få taget sine piller, mens Louise trøster den anden, der hele tiden stiller spørgsmålet ”men hvad kan det nytte?”, når Louise prøver at få hende til at børste tænder og nå frem til, at der stadig er en grund til at stå op om morgenen.

Vi møder Malene lige efter tiden er gået, og sidste case er afsluttet. Hun er lettet og glad for endelig at være færdig, men også kritisk overfor sig selv og de ting, som hun kunne have gjort bedre.

”Min partner Louise og jeg er meget kritiske. Vi ved, hvad vi kan, og hvad vi kunne have gjort anderledes, men vi gennemførte næsten alle opgaverne,” fortæller hun.

Malene har valgt at læse til social- og sundhedsassistent, da hun elsker at arbejde med mennesker.

”Efter gymnasiet vidste jeg, at jeg skulle uddanne mig som brandmand, fordi det ligger til familien. Jeg tog værnepligt og blev uddannet brandmand, men så vidste jeg ikke, hvad jeg skulle. Som brandmand arbejder man også med mennesker i en mere akut situation. Jeg tænkte; ‘hvorfor kan jeg ikke arbejde mennesker på en anden måde’?”

Hun vidste ikke om social- og sundhedsassistent var noget for hende i starten, men hun prøvede alligevel lykken. Hun startede tilbage i november 2017, og hun bliver færdig til sommer.

”En SOSU-assistent skal være samvittighedsfuld og udvise omhu. Give omsorg til andre. Man skal give det til mennesker, man ikke kender, også selvom man ikke er enige i den måde, de lever deres liv på. Man er fagligt dygtig og har en faglig stolthed. Man vil hele tiden udvikle sig og lære mere,” forklarer hun, da vi spørger, hvad der kendetegner en SOSU-assistent.

Indtil videre har hun gennem sit uddannelsesforløb både været i hjemmeplejen, på plejecenter og i psykiatrien, og så er hun lige startet på sygehus.

”Psykiatrien har været den mest mindeværdige oplevelse. I psykiatrien er der ikke et facit på, hvordan man skal gøre tingene. Der er metoder og teorier, som vi lærer, men man skal selv lære at kende sine borgere og patienter, og hvad der fungerer for lige præcis dem,” forklarer hun.

Op til konkurrencen har de trænet i deres demostue på skolen ZBC, som er en af Danmarks største erhvervsskoler. De er blevet trænet af to dygtige trænere fra skolen, og de har øvet alt, hvad de havde tænkt, de kunne komme ud for. Ved at vinde regionsmesterskabet udmærkede hun sig til DM og stiller op med en af sine veninder fra studiet.

”Det er så kæmpe stort, og jeg er mega stolt af mig selv. Jeg havde slet ikke regnet med, at jeg kunne komme så langt. Man har altid en idé om, om man er dygtig eller ej, men jeg troede ikke, at jeg var så dygtig, at jeg kunne være en del af de top 5 hold i hele Danmark,” fortæller hun stolt.

Malene stiller op både fordi, hun gerne vil være blandt de bedste indenfor sit fag, men også fordi hun gerne vil sætte fokus på uddannelsen.

”Man kigger måske på os på scenen og tænker ‘hold da op en faglighed, det vil jeg også godt kunne’. Vi gør det ikke kun fordi, det er en konkurrence. Vi vil gerne vinde og være de bedste, men vi har brug for flere social- og sundhedsassistenter, så selvfølgelig vil vi gøre alt for, at der kommer flere. Det er vores kollegaer, og det er os, der skal løbe hurtigere, hvis de ikke er der,” fortæller hun med alvor i stemmen.

Danmarksmestre i kunstneriske frisurer

Line Andersen er 19 år gammel og fra Vig. Hun er i lære hos SANS Hårdesign på Nykøbing Sjælland og går i skole på EUC Sjælland. Hendes store drøm er en dag at få lov at arbejde på det Kongelige Teater.

Tidligere på ugen var Line oppe i den svære føntørringsdisciplin ‘Bombage’. Og herefter fulgte en trækningsopgave, som var helt ukendt. Her trak hun et billede og fik udleveret et frisørhoved, som de skulle farve, klippe og style for at komme så tæt på billedet som muligt.

”Det har været lidt svært, når man ikke har kunnet vide, hvad man skulle trække, men vi trak heldigvis sådan en ny moderne punkerstil, som er en stil, jeg rigtig godt kan lide at lave,” fortæller hun passioneret.

Line er 4. års elev og skal til svendeprøve til november. Interessen for frisørfaget kom, da hun gik på efterskole og begyndte at farve hår på hendes tre veninder.

”Min studievejleder sagde, at jeg skulle undersøge det noget mere. Jeg fandt nogle idoler indenfor frisørverdenen, og så har jeg gået målrettet efter, at jeg gerne vil være ligesom dem,” forklarer hun.

Line har store personlige mål indenfor sit fag.

”Det vigtigste for mig er at lave noget ud over det sædvanlige og gå til DM i Skills i stedet for bare at klippe 5 cm af kunder hele tiden,” fortæller hun

Hun har været til DM i frisør ad to omgange allerede, og hun er blevet bidt af at gå til konkurrencer og udfordre sine egne grænser.

”Skolen vælger individuelt, hvem der skal stille op. Det kan godt være, du er pisse dygtig til at klippe, men så ikke har kampgejsten og motivationen til at stå og træne hver dag,”  fortæller hun ærligt.

Det kræver meget træning at blive ved med at forbedre sig selv. Når Line træner, bruger hun en hel flaske lak og en hel flaske Shine. Til DM i Skills har hun brugt hele 5 flasker for at sikre sig, at frisurerne holder.

Omkring fremtiden står det klart for Line, at hun fortsat vil gå efter toppen i sit fag.

”Mit drømmejob og formål med frisøruddannelsen, det er, at jeg gerne vil efteruddanne mig til stylist og makeupartist. Jeg vil gerne være freelance og så blive hyret til at lave noget på det Kongelige Teater, køre ud og undervise andre. Jeg vil ikke være sådan en, der sidder stille. Min største drøm er arbejde inde på det Kongelige Teater og lave alle de smukke friseringer, man ser på scenen,” slutter hun af med at sige.

Til inspiration for forvirrede teenagere

Messen er, udover at huse Danmarks mesterskaberne i diverse håndværk, også til gavn for forvirrede unge, der er i tvivl om uddannelse.

Det er Malene i den grad også enig i.

”Det er en fantastisk måde at sætte fokus på alle de her uddannelser. Om ikke andet for skoleelever, der ikke ved hvad de skal, nu kan de komme ud og se hvad de siger ja til, i stedet for at læse om det på en tør tekst på en hjemmeside. På SOSU assistenternes scene, hvor vi konkurrerer og løser cases, viser virkelig hvad vi laver i praksis. Jeg tror helt klart, at man kan have svært ved at få et ordentligt indblik i uddannelsen. På et stykke papir står der måske en masse fine fag-ord, som man måske ikke endnu forstår og når man så kommer her, så får man sat nogle billeder på de ord og så giver det måske mening” uddyber hun.

Line er også enig i at messen kan inspirere flere elever til at gå en håndværksvej.

”Mit formål er at promovere frisørerne. Vi mangler sindssygt mange frisører. Vi mangler nogle dygtige fagfolk. Det gør vi i alle fagene, men jeg håber, at vi får nogle flere unge mennesker til at gå efter en frisøruddannelse” fortæller hun forhåbningsfuldt.

DM i Skills er spækket med talent og passion, og man ser hvordan det smitter. Nysgerrigheden fra de forbipasserende over hvad der gemmer sig bag luppen, der ligner en forstørret monokel, som urmagerne i hvide laboratorier kirtler fokuseret kigger gennem. Køen til at få lov til at få lov til at opleve hvordan det er at sidde i det F16-fly, som stolt står og viser sig frem på messen. Omvendt andre orienteringsaftener og informationer om uddannelser på nettet, så er messestandene her til at mærke og føle på. Man får en klar indsigt i hvad de forskellige erhvervsuddannelser kræver, og hepper på de forskellige deltagere, der med titlen som Danmarksmester kan komme ud i verden til både Euro- og World Skills i fremtiden.

Om DM i Skills

Skills Denmark har hvert år siden 2011 holdt DM i Skills – danmarksmesterskaberne for erhvervsuddannelserne.

DM i Skills holdes i en ny kommune/region hvert år.

Hvis man vinder DM i Skills bliver man udtaget til EuroSkills og senere hen WorldsSkills.

Se årets vindere i de forskellige håndværk her.