480 dyner på vej til Litauen

En fortælling fra Rotary

Anette Løwert bor med sin mand i Kingstrup på en gul gård med så stort et græsareal, at to robotplæneklippere manøvrerer rundt på den skrå plæne. Udsigten fra huset er får og marker så langt øjet rækker. Sammen med sin ven Knud Skov, der selv bor på det rolige Vestfyn, er hun en del af Rotary. Rotary som udrydder polioepidemien sammen med WHO og UNICEF på verdensplan og samtidig sørger for lagkage og sang på et dansk plejehjem. Feltet spænder bredt, og det nuværende projekt i Knud og Anettes distrikt omhandler dyner, hovedpuder og sengetøj fra DFD til dem der trænger i Litauen.

Rotary er et tandhjul

Anette og Knud er ikke bange for at forlade deres rolige omgivelser på Fyn og tage ud og hjælpe de mennesker og steder, der trænger til en ekstra hånd. Selv har Anette med sin mand været i Indien og i en flygtninge lejr i Nigeria for at vaccinere mod Polio.  

Rotary er en international medlemsorganisation, hvor medlemmerne har humanitære ønsker. Fælles for det hele er, at netværk og samarbejde er de grundpiller, som får projekter til at lykkedes. Navnet Rotary blev valgt af de første medlemmer fordi mødestedet roterede mellem deres kontorer. Tandhjulene på Rotarys logo svarer til de poster, som også roteres hvert år, når hjulet drejer et ”hak”.

Litauen skulle lære at gå

Knud og Anettes distrikt, som i dag består af 47 klubber, er noget helt særligt. I en årrække var distriktet nemlig slået sammen med Litauens klubber.

Da Rotary er undfanget i USA, blev klubberne i Litauen lukket under 2.verdenskrig, da Sovjetunionen besatte de 3 baltiske lande. 

”Vi blev slået sammen, efter at Litauen var blevet selvstændigt. Meningen var, at vi skulle hjælpe dem i gang igen, og vi havde derfor en helt særlig tæt kontakt. Vi oplevede Rotary i Litauen vokse sig godt, stort og stærkt. Det lykkedes og i 2014 blev Litauen et selvstændigt distrikt”, fortæller Knud Skov.

I dag er distriktet i Litauen vokset sig større end det danske distrikt, som hjalp dem på vej, og består af hele 52 klubber. Venskabet mellem Litauen og Danmark har forankret sig i ICC (Inter Country Committee) og gennem ICC er mange nye projekter blevet født. Det er blandt andet muligt for litauiske studerende, som kommer fra trange kår at få et stipendiat fra en dansk Rotary klub til at forfølge drømmestudiet.

Projektet med DFD

Projektet med DFD kom i stand på rigtig Rotary manér, med brug af netværk, der fik tandhjulene til at dreje rundt og projektet til at udfolde sig.

”Vi fik en mulighed for, at DFD kunne tilbyde os puder, dyner og sengetøj. Vi har så fundet en klub i Litauen, som sørger for, at det bliver distribueret ud til de rigtige folk. Nu har jeg besøgt nogle plejehjem i Litauen, og det de ligger i der, det er noget som vi andre ville have smidt ud for flere år siden. Der er ikke tvivl om at en lækker pude, dyne og lækkert nyt sengetøj, det er guld værd. Det er livskvalitet”, fortæller Anette

”Nu har jeg besøgt nogle plejehjem i Lithauen og det de ligger i der, er noget som vi andre ville have smidt ud for flere år siden. Der er ikke tvivl om at en lækker pude, dyne og lækkert nyt sengetøj, det er guld værd. Det er livskvalitet”
Anette Løwert

Sammen med bidraget fra DFD har en anden klub sørget for penge til transport og en tredje klub har samlet penge ind til indkøb af luftventilerede madrasser, som er gode for plejehjemsbeboerne mod liggesår. 

”Det er vigtigt, når man udøver humanitært arbejde, at man sørger for, at kvaliteten er i orden. Det skal være ordentlige ting, og det som vi har modtaget fra DFD, det er fantastiske dyne og puder og sengetøj”, uddyber Anette.

Alt i projektet har slået klik og endt med at lykkedes ved, at de danske klubber har samarbejdet både med hinanden og med de litauiske klubber. En arbejdstilgang som de i Rotary gør en dyd ud af. 

 

Dyneprojektet er bare ét ud af mange projekter, som gør en forskel. I Rotary lærer man i sandhed at for at få ting til at ske, må man trække på hinandens kompetencer og netværk. Tandhjulene drejer rundt, og initiativer bliver født, store som små.

Om Rotary

Rotary er en verdensomspændende organisation med ca. 1,2 mio. medlemmer i 166 lande. I Danmark er der ca. 11.000 medlemmer i 272 klubber. 

Klubberne eller distrikterne kan engagere sig både lokalt, nationalt og internationalt.

Rotary stammer fra USA og navnet Rotary blev valgt af de første medlemmer, fordi mødestedet roterede mellem deres kontorer.

Læs meget mere på den danske Rotary hjemmeside her