Razan har haft mange traumer i sit liv. En måde at bearbejde dem på er bl.a. via “kvinder i job” og ved at hjælpe andre kvinder og give dem de råd og den vejledning, hun selv manglede, da hun kom til Danmark uden netværk, job eller uddannelse.
En ressource frem for byrde
I medierne er indvandrerkvinder ofte blevet talt om som en byrde for samfundet. Razan ønsker med “kvinder i job” netop at vise, at overskrifterne i nyhederne ikke passer.
”Vi er på rette vej. Mange virksomheder begynder at åbne døre og give det en chance. Sådan nogle som DFD har bare været på fronten. Det gør, at andre virksomheder ser på DFD og tænker “hvis I kan, så kan vi også”. DFD består af en kæmpe mangfoldighed og viser udadtil, hvor meget positivt den mangfoldighed påvirker virksomheden,” forklarer Razan.
Kvinderne spiser også frokost i DFD’s kantine, og ad den vej oplever de også det at være medarbejder på nært hold. Efter 6 uger med undervisning kommer de i 13 ugers praktik, hvoraf dem, som er interesserede, kommer i praktik hos DFD.
Razan uddyber samarbejdet med DFD:
”Samarbejdet med DFD gør, at vi har en virksomhed, der tør at tage ansvar og tør sige; “vi tager hele pakken”. De er med til at rekruttere kvinderne, udvikle kvinderne og ser på kvinderne som ressourcer i stedet for en god sags tjeneste. Vi mangler flere virksomheder som DFD, der tør tage ansvar for samfundet og dets medborgere.”
Kvinderne fra de forrige forløb er stadig i kontakt med Razan, og hun stråler af stolthed, når hun fortæller, hvor langt mange af dem er kommet.
Razan hjælper dem uden at forvente noget tilbage, udover at lytte og tage hvad de lærer i forløbet med videre.
”Jeg forventer ikke at få noget tilbage. Jeg føler, at det bare er min pligt. Alle de her gode ting, jeg har fået af Danmark gør, at jeg har lyst til at give samfundet noget tilbage. Når jeg gør nogle kvinder arbejdsdygtige og giver dem selvværd og selvtillid til at være en del af det danske samfund, så har jeg gjort det, jeg skal gøre som medborger i Danmark.”
Razan sætter store mål for sig selv og for ‘Kvinder i job’. Lige nu er Frederiksberg Kommune med i samarbejdet, men i fremtiden håber Razan, at flere kommuner byder ind på projektet for derigennem at bryde diskursen og statistikkerne om indvandrerkvinder.