En gåtur med mening

Et portræt af SOS Børnebyernes landsindsamling

På mors dag d. 9 maj, kan du som indsamler gå en tur og samle penge ind til SOS Børnebyerne. Turen vil give mulighed for at gøre en forskel for de mange børn over hele verden, som mister deres far og mor på grund af krig, katastrofer, sygdom eller fattigdom.

Lotte Philipp Genz er projektleder for landsindsamlingen og står for at samle alle trådene ift. de opgaver, som skal laves for at kunne realisere indsamlingen. Vi mødtes med hende til en snak om, hvad en landsindsamling kan gøre af forskel ude i verden, og hvad en børneby i realiteten er for en størrelse.

Hvad er en børneby?

Hos SOS Børnebyerne starter de allerede arbejdet frem mod landsindsamlingen i december måned. Landsindsamlingen kræver stor planlægning og koordination.

Mange kender SOS Børnebyerne, men få ved, hvad en børneby egentlig indebærer. I børnebyerne bor børnene i huse og har en SOS-mor, som ligesom en biologisk mor, tager sig af dem, hjælper dem med skole, vasker tøj, laver mad, og uddeler kys og kram til børnene.

I dag arbejder SOS Børnebyerne i hele 136 lande. SOS Børnebyerne startede oprindeligt i Østrig efter 2.verdenskrig, hvor en ung østriger ved navn Herman Gmeiner lavede en børneby i byen Imst for de mange forældreløse børn. Han var overbevist om, at børnene ville blive hjulpet godt på vej, hvis de fik eget hjem og en ny familie.

”Fundamentet har hele tiden været børnebyerne, og Gmeiners koncept lever videre, men i dag fokuserer vi også på det forbyggende arbejde. Vi arbejder hele tiden for at sikre at så mange børn som muligt kan blive hos deres biologiske forældre. Vi hjælper f.eks. den enlige mor med at få et arbejde, så hun kan forsørge sine børn og sikre dem en tryg opvækst”, fortæller Lotte

”Fundamentet har hele tiden været børnebyerne og Gmeiners koncept lever videre, men i dag fokuserer vi også på det forebyggende arbejde.”
Lotte Philipp Genz
Projektleder for Landsindsamlingen

Alle har ret til en mor

Grundet corona er landsindsamlingen i år kontantløs, så alle indsamlere kan holde en tryg afstand til dem, som de ringer på hos.

Landsindsamlingen ligger på mors dag, og for danskere, som lever langt fra sult og krisetilstande, bliver det at have en forældre under sin opvækst til noget håndgribeligt og relatérbart.

”Selvom man som indsamler er langt væk fra de børn, der samles ind til, så kender næsten alle danskere betydningen af at have en mor”, fortæller Lotte

Fotograf:Jens Honoré

SOS-mødrene bor i huset sammen med børnene, og det er svært at skelne mellem forskellene på en SOS-mor og en “almindelig” mor.

”De er med til deres børns bryllupper og er pavestolte, hvis de kommer på universitetet. Det er så tæt på en familierelation, som man næsten kan komme”, uddyber Lotte. 

Kvinderne, som bliver SOS-mødre skal gennemføre en uddannelse hos SOS Børnebyerne inden. I en periode er de i lære hos en erfaren SOS-mor, før de får ansvaret fra deres egen familie. Se nedenstående video fra SOS-Børnebyerne, hvor en SOS-mor i Thailand fortæller om sit liv.

DFD støtter landsindsamlingen

DFD har i år doneret 5.000 muleposer til SOS Børnebyernes landsindsamling.

”Muleposerne er blevet taget rigtig godt imod. Det, at man som landsindsamler får en muleposer, er en fin reminder om en god dag og en lille tak for indsatsen”, fortæller Lotte.

Muleposerne kan også være en samtalestarter, og man kan sprede budskabet om indsamlingen i gadebilledet. På SOS børnebyernes kanaler var efterspørgslen for flere muleposer så stor, at man nu også kan købe muleposerne på SOS Børnebyernes webshop, hvor alle pengene går til landsindsamlingen.

”Det er virkelig fedt at se al den støtte her op til landsinsamlingen. Jeg er selv på arbejde, når landsindsamlingen løber af stablen. Men jeg var i år indsamler til landsindsamlingen for Børns Vilkår, hvor jeg tog min 6-årige datter med. Man får nogle gode snakke og perspektiver på vejen, når man samler ind med nogen”, fortæller Lotte.

For nogle kan det være grænseoverskridende at melde sig som indsamler. Lotte håber på, at erfarne indsamlere kan inspirere andre til at springe ud i det:
”Det ville være fantastisk, hvis nogle som er glade for at samle ind tog en ven eller veninde under armen, som ikke havde prøvet det før. Så bliver det pludselig ikke så grænseoverskridende at ringe på hos fremmede”.

DFD ønsker en rigtig god indsamling og håber på, at muleposerne kan være med til, at indsamlingen i år bliver endnu en succes.

Fotograf: Jens Honoré

Tak til SOS Børnebyerne for lån af billeder og video. Artiklens billeder er taget af fotograf Jens Honoré.