Rollemodeller skal være med til at bryde den onde cirkel
”Der er alt for mange negative historier om, at det er en branche, hvor du aldrig har fri, du arbejder altid i weekenderne og om aftenen. Du drikker en masse guldbajere eller tager en masse kokain. Og ja det er der desværre nogle, der gør, men langt størstedelen er helt almindelige, seriøse mennesker, som brænder for at være i det her fag. Vi har ikke været gode nok til at fortælle de gode og positive historier. Vi kan vise, hvor spændende det kan være, og hvor langt du egentlig kan nå som kok eller tjener,” forklarer Morten.
Som ambassadører for branchen vil Morten også bruge Dansk Gastronomisk Union til radikalt at ændre nogle af de negative traditioner, der er i branchen, og som risikerer at fortsætte i en ond cirkel, når køkkenchefen oplærer kokkeeleven efter samme bog.
”Vi bliver i høj grad nødt til at kigge ind ad og gøre op med traditionerne. Den der forestilling om at råbe og skrige som køkkenchef og tro, at det er din ret, og at det kan du få lov til. Eller det med, at dem der står i lære skal arbejde 14 timer ad gangen, for sådan har det jo altid været. Glem det, det der sker er, at de unge bare swiper videre. Så tager vi en anden uddannelse, der er masser at vælge imellem. Vi bliver nødt til at kigge indad og lave det her om. Fornuftige arbejdstider, ordentlige regler, som vi alle følger lønmæssigt. Vi bliver nødt til at forstå den verden, som vi lever i nu,” fortæller Morten med alvor i stemmen.
”Jeg var selv sådan én, der råbte og skreg. Jeg var helt uterlig, helt fuldstændig uterlig. Jeg var ligesom ham Gordam Ramsey, og endnu værre. Det er rigtig nok. Jeg var alt for ung. Jeg blev allerede køkkenchef som 21-årig og fik et kæmpe stort ansvar, men jeg var slet ikke klar til det menneskeligt. Rent fagligt var jeg rigtig dygtig, men jeg havde ikke de menneskelige kompetencer, det krævede. Jeg havde ikke forstået, hvad det var, det drejede sig om… at skabe den her teamånd. Jeg troede, det handlede om at råbe og skrige og sige, ”det er sådan det skal være, og hvis du ikke kan forstå det, så er døren der”,” fortæller han og imiterer sig selv ved at pege på den nærmeste dør med en stiv pegefinger.
Han fortsætter:
”Jeg har været hele den tur igennem og måske fundet mig selv igennem alle de fejl, jeg har lavet”
Det står klart, at Morten har evnerne til at kunne fortsætte Dansk Gastronomisk Unions transformation til en samling af landshold, der har evnerne og midlerne til at kunne hente rene første pladser hjem til Danmark, og som kan være et forbillede og en frontløber inden for bæredygtighed. Transformationen indebærer også, at deltagerne på landsholdene bliver ambassadører og rollemodeller i branchen, så de kan inspirere de unge mennesker, der overvejer en fremtid som kok eller tjener.
”Det er i fællesskab; holdene, bestyrelsen og ledelsen, at vi vil lykkes med det her projekt. Vi har 2 ½ år. Der er pres på. Et stort puslespil og mange brikker, der skal lægges rigtigt første gang. Vi har ikke tiden til at lægge det her puslespil om 3-4 gange. Vi har heller ikke den her æske, hvor man kan se hvordan puslespillet skal se ud, når det er samlet. Vi er startet helt forfra, og det er det, der er sindssygt spændende. Vi har et stærkt hold. Det her kommer til at lykkes,” slutter Morten af.