Fra opvasker til talentelev

Et portræt af Oscar Hauberg Biering

Oscar Hauberg Biering er 20 år gammel, og han er en af Hotel- og Restaurantskolens talentelever. Han er i fuld gang med tjeneruddannelsen både på skolen og i samspil med Hotel Bretagne i Hornbæk, hvor han er tjenerelev. Oscar brænder for at sætte sig i gæstens sted og vil altid gå et ekstra skridt for at yde den bedst tænkelige service i restauranten. Drømmene er store, og Hotel-og Restaurantskolen er netop et sted, hvor de får vinger at flyve på.

På Hotel Bretagne skinner solen, som får vandet til at glitre i Hornbæk sø, som der er frit udsyn til fra den store terrasse. Dette er Oscars arbejdsplads, og det var her, kimen til en karriere i servicebranchen blev lagt allerede for flere år siden.

Interessen for servicefaget kom helt tilfældigt. Da han flyttede til byen med sine forældre, startede han som opvasker på hotellet, men han rykkede gradvist ud i restauranten, hvor han serverede for gæsterne. Hotel Bretagne så et potentiale i ham og gav ham mulighed for at starte som tjenerelev. Her blev han bedre til gæstekontakten og kunne få lov til at blive endnu klogere på gastronomi.

Engagerede lærere og praktisk undervisning

På Hotel- og Restaurantskolen kombineres teoretisk undervisning med praksis. Det, som Oscar ikke lærer på Hotel Bretagne, lærer han i dybden på skolen. Selvom tjenereleverne kan specialisere sig inden for forskellige grene i servicebranchen, har de også meget til fælles.

”Jeg har gået på gymnasiet før, og der har man forskellige drømme, interesser og mål. Det var superspændende at starte på skolen, og nu kom jeg ind i en klasse, hvor alle var på vej det samme sted,” fortæller Oscar.

Oscar mangler sit 2. og 3. hovedforløb på skolen, før han kan kalde sig færdiguddannet tjener. En uddannelse som tager 3 år og 10 måneder. Uddannelsen kombinerer teoretisk  og praktisk undervisning på henholdsvis skolen og i praktikforløbet.

”Vi har nogle utrolig engagerede lærere. De er selv uddannede inden for branchen, så de kender den godt og ved, hvad de taler om. De går op i at uddanne og dygtiggøre os,” uddyber han.

En livsstil frem for et arbejde

For Oscar er det vigtigste ved faget gæstekontakten.

”Det, at gæsterne er glade, og at man bliver anerkendt for et godt produkt, det betyder alt,” forklarer han.

Det er også netop denne gæstekontakt, som tiltalte Oscar, og fik ham til at søge ind på skolen.

”Den her branche er helt sikkert en stor livsstil. Du gør det ikke for pengene eller for alle mulige andre. Man gør det, fordi man simpelthen ikke kan lade være. Man bruger så meget tid på sin arbejdsplads og på at nørde faget, både hvad angår drikkevarer, gastronomi og forskellige serveringsteknikker,” uddyber han.

Oscars store drøm er også en dag at åbne sin egen restaurant, når han har fået mere erfaring. Her er den helt store drøm en Michelin-stjerne til at pryde væggen. Inden da skal uddannelsen som tjener dog først i hus og efterfølgende vil Oscar gerne specialisere sig yderligere som sommelier eller som Kellner, som er en professionel uddannelse i øl.

Kursen er sat mod DM for tjenerelever

Oscar skal sammen med endnu en talentelev fra klassen deltage i DM for tjenerelever i 2021 på opfordring fra skolen. Forberedelserne til konkurrencen starter de allerede på til efteråret.

”Det betyder utrolig meget at få at vide, at man er dygtig. Jeg har endnu ikke været til konkurrencer før, så jeg er meget spændt på at se mit niveau i forhold til de andre deltagere,” fortæller han.

De går efter at en solid førsteplads, men først venter mange timer med forberedelse og træning.

”Det er fantastisk med alle de muligheder, som man kan få lov til at gribe på skolen. Hvis der sidder nogen og overvejer at søge ind på Hotel- og Restaurantskolen, så vil jeg bare sige, at I skal gøre det. Det er en fantastisk oplevelse, og der er et fantastisk liv i branchen,” slutter Oscar begejstret af.