Fra udtjent til unik

Et portræt af skrædder og designer Victoria Ladefoged

En opvækst med en mormor og en mor, der syede om og reparerede, gav tidligt tøjdesigner Victoria Ladefoged interesse for holdbart design. I år er det ti år siden, Victoria startede sit samarbejde med De Forenede Dampvaskerier (DFD). Hun fremstiller skræddersyet tøj af kasserede erhvervstekstiler og rammer dermed ned i et af tidens største temaer indenfor mode og design – nemlig upcycling af tekstiler.

Vasketøjet hænger overalt i den lille, hyggelige kælderbutik i Skindergade i det indre København. Det er dog svært at genkende de dynebetræk, kitler og kokkejakker, som DFD normalvis sender ud til sine kunder fordelt over hele landet. Victoria Ladefoged har nemlig forvandlet de udtjente stoffer til smukke, skulpturelle kjoler i støvede grå og blå nuancer, en grå og blå børnekollektion samt lækre herreskjorter i gode kvaliteter, og kun historien fortæller, at tøjet tidligere har tjent et godt liv på landets plejehjem, hospitaler og restauranter.

De fine klædestykker rammer tidsånden perfekt med tanker om bæredygtighed og genbrug, men for Victoria Ladefoged har genbrug altid været et relevant tema. Hun er, som de fleste i sin generation, vokset op med arvetøj, lapper på knæene og hjemmesyet tøj af stof, der tidligere havde haft et andet formål.

”Min mormor syede blandt andet det smukkeste tøj ud af de gamle, grønne velourgardiner. Hun var rigtigt god til at se kvaliteten i genbrug, og det har klart inspireret mig. Hvordan får man ting til at kunne holde, og hvordan får vi en længere livscyklus for alle de gode tekstiler, vi i forvejen omgiver os med,” siger Victoria Ladefoged, som er uddannet fra designskolen i Kolding.

Bryder gerne med normerne

Idealerne om lang holdbarhed og en stor kærlighed for slidstærke bomuldstekstiler førte for nu ti år siden til en aftale om at aftage DFD’s kasserede tekstiler, og siden har Victoria Ladefoged givet nyt liv til frasorterede dynebetræk, forklæder, hospitalskitler og viskestykker.
Tekstilerne kan ikke længere bruges til DFD’s kunder, når det får svære pletter, store huller, flænger eller andet, som ikke kan repareres i vaskeriernes systuer. Men Victoria Ladefoged arbejder udenom fejlene i tekstilerne eller bruger dem aktivt i sit design. Hun har nemlig ikke noget imod at bryde med normerne.
De første tekstiler hun fik mellem hænderne, var DFD’s kendetegn, de ternede viskestykker.

”Der var noget over de viskestykker. Jeg har altid haft lyst til at bryde med normerne, og det at koble designverdenen med noget så hverdagsagtigt og nede på jorden som et ternet viskestykke, det syntes jeg virkelig var spændende og dejligt provokerende på en måde,” siger hun.

Billeder fra Harbin Fashion Week, hvor Victoria også blev hædret med en innovationspris for sin bæredygtige tilgang til mode.

Kinesisk innovationspris

Det der begyndte med viskestykker, har nu udviklet sig til et anerkendt københavnsk designværksted, som kun laver små ordrer ad gangen. De små ordrer holder Victoria Ladefoged fast i, da det er miljøvenligt, og giver hende mulighed for at tilføre tøjstykkerne en mere unik karakter. Og så nyder hun den direkte kontakt med kunderne.

”Jeg ser mine kunder i øjnene her. Det stiller nogle krav til mine kvaliteter og mit design. Hvis noget ikke fungerer, så får jeg det at vide direkte fra kunden. Det holder mig skarp,” siger hun.

Trods produktionens fysiske begrænsninger, er historien om den danske designer med viskestykkerne og de aflagte vaskeri-tekstiler nået verden rundt.

Victoria Ladefoged deltager jævnligt på modeuger rundt omkring i verden, senest i Kina.

Her deltog hun for anden gang i Harbin Fashion Week. Og hendes erfaring med den kinesiske modeuge er god. Sidste år deltog hun for første gang, og her blev hun hædret med en pris for sine ”bæredygtige metoder”, og i samme ombæring skrev kinesisk Vogue om den danske designer.

Det er ikke noget, Victoria Ladefoged fører sig frem med, men nærmere en sjov oplevelse, hun tager med sig hjem til sin butik.

”Det var en spøjs, men dejlig oplevelse. Vi var inviteret til modeugen, og de var heldigvis vilde med mine designs. Da jeg så fortalte om processerne bag, og at tøjet er fremstillet af et dansk vaskeris aflagte tekstiler, blev de meget overraskede. Og så valgte de at give mig en pris,” smiler hun.

Hun sælger stadig lokalt til kinesere, der kommer forbi butikken i Skindergade, og derudover er kundegruppen meget blandet. Turister, indfødte københavnere og mænd, der gerne vil have lækre skjorter, men som alligevel gerne vil have et afslappet look. Kvinder, som er til oversize, skulpturelle kjoler, der er nemme at holde og at have på. Og så sælger hun til folk, der generelt gerne vil være med til at begrænse modens aftryk på miljøet. Victoria Ladefoged rammer dem alle med sine designs.

Om DFD og Victoria Ladefoged

I år er det 10 år siden, at samarbejdet mellem De Forenede Dampvaskerier (DFD) og Victoria Ladefoged startede. Det var de blå og hvid-ternede viskestykker, som kickstartede samarbejdet, der siden har udviklet sig.

Victoria har butikken Sort Slips Hvidt Slips i Skindergade 24 i det indre København.

Se mere om Sort Slips Hvidt Slips her

Holdbarhed på flere niveauer

For tøjet er virkelig bæredygtigt. Stofferne er oprindeligt skabt slidstærke og til industrielt brug, og det betyder, at de skal kunne leve op til nogle skrappe krav til eksempelvis facon, farveægthed og levetid,
Farverne er klassiske nuancer af blå, grå, hvid og sort. Og holdbarheden er ikke kun i materialet, men også naturligt tænkt ind i designet.
”Tøjet skal kunne holde. Når man køber noget fra min butik, er designet klassisk og tidløst. Jeg vil gerne have, at man skal have lyst til at bruge det her tøj om to år også. Tekstilerne er vaskede og brugte, de ændrer sig ikke. Så kvaliteten holder. Det vil jeg gerne leve op til, ved at lave tøj der designmæssigt også holder i mange år,” siger Victoria Ladefoged,

Vil helst lave yndlingstøj

Hun syer helst i de store stykker tekstil, som typisk er bløde og virkelig behagelige at have på.
Og det er da også svært at lade være med at røre ved de bløde tøjstykker, der hænger tæt i den lille kælderbutik i Skindergade i det indre København.

”Jeg vil helst lave yndlingstøj, og derfor elsker jeg blødheden. Det falder smukt, og det holder formen. Og så er det bare lækkert at have på”, konstaterer hun og fortætter:

”De her tekstiler har for mig den smukkeste farve, følelse og historie. Det skal tøjet gerne afspejle. Jeg vil allerhelst lave yndlingstøj, som folk kan lide at have på, og som de aldrig får lyst til at skille sig af med igen. Det er også bæredygtighed,” siger hun.