Pigefodbold under udvikling på Lolland Falster

Et fortælling om NFC

Nykøbing FC’s pigefodboldhold U14 er klar til kamp. På CM Arena på Nykøbing Falster, kaster de store projektører sit hvide lys ned på det grønne tæppe, hvor pigerne dribler bolden og laver afleveringer til hinanden. Nervøsiteten i kroppen kan måles i pigerne og tilskuernes hjerteslag, hvis hastighed synkroniserer med den opløftende musik fra højtalerne. De kender udmærket modstanderne, som er de stærke BK Hekla fra Hovedstaden. På banen ses to U14 pigehold, som kæmper i ungdomspokalens kvartfinale men det er også Udkantsdanmark versus Hovedstaden, og dommeren fløjter nu kampen i gang.

NFC er en fodboldklub med fokus på både bredde og elite, og der bliver gjort en dyd ud af at støtte op om pigefodbold. Klubben vil gerne prioritere det endnu højere, men den har også indset, at det vil blive svært at løfte alene.

NFC U14 Piger. (Video: Ditte Weber)

”Det danske kvinde landshold klarer sig strålende, men de dygtige kvinder mangler i aviserne og i medierne. Vi mangler billeder og succeshistorier, som unge piger kan spejle sig i. Det ryk i fodbold mangler helt klart."
Rene Fjeldsøe Sørensen
Formand for bestyrelsen

Succeshistorier skal frem

 

”Vi forsøger at sætte endnu mere fokus på pigefodbolden, ikke kun i NFC, men i hele vores område. Ligeledes arbejder vi på at tilføre flere ressourcer til pigeafdelingen, så vores piger også kan drømme om Liga og landshold”, fortæller pigekoordinator Claus Pedersen.

For at kunne sætte endnu mere fokus på pigefodbold, er det særligt fodbold i bredden, som mangler og for at kunne tilgodese dette, skal succeshistorierne frem.

Holdånden er stor på pigeholdet. (Foto: Ditte Weber)

Der opvarmes til kamp. (Foto: Ditte Weber)

Lokalt engagement er med til at sikre fortsat udvikling

Køreturen fra Hovedstaden til Lolland Falster tager cirka fem kvarter. Den fysiske afstand på lige over 100 km er i virkeligheden ikke så stor.

”Men man kan godt have lidt mindreværdskomplekser, når man kommer fra Lolland Falster,” fortæller Rene.

Efter en kort pause fortsætter han.

”Men man skal turde tro på sig selv, for vi har et kæmpe potentiale, så vi skal ikke slå os selv oven i hovedet, men vi må gøre mange ting anderledes end i andre klubber i eks. hovedstadsområdet. Vi kan mærke, at kulturen i hele Danmark ændrer sig. Der er røre i pigefodbold og udviklingen går stærkt, og det skal vi formå at gribe.”

På Lolland Falster er det lokalsamfundet, som er det bærende element for at skabe grobund for endnu større succes med pigefodbold. DFD har et tæt forhold til Lolland Falster med to vaskerier i landsdelen. Og det lokale engagement er vigtigt for at sikre fortsat udvikling af området. DFD er med til at støtte udviklingen af pigefodbold gennem et sponsorat af udebanetøj til NFC’s U14 og U16-pigehold samt divisionsholdet.

Dagens fodboldkamp forgår på et stort stadion, hvor de professionelle også spiller, og kampens kulisse er også opstået takket være lokale kræfter. Formanden Rene sælger grillpølser i en bod, og mange tilskuere er mødt op med skilte og flag for at heppe på pigerne.

”Den lokale opbakning for pigefodbold er essentiel. Foreningslivet skal op at stå, og vi skal løfte i fælles flok. For at kunne nå vores mål med flere piger, der spiller fodbold, så kræver det, at vi laver noget i fællesskab, og at vi laver et større arbejde og samarbejde rundt i kommunerne,” fortæller Rene.

Pigerne på U14-holdet er blevet bidt af fodbolden. Carolina på 13 år vil gerne være professionel fodboldspiller, mens Sofia nævner særligt den gode holdånd og de tætte venskaber på holdet, som det, der betyder allermest. Den gode holdånd løfter fodbolden til mere end en fritidsaktivitet, og den gør NFC til noget særligt. Drømmene tager NFC alvorligt, men de anerkender også, at der skal arbejde til.

Tilbage til kampen præsterer U14-pigeholdet en fantastisk indsats. De taber 3-0 til BK Hekla, som lige nu er Østdanmarks bedste U14-pigehold, men de bliver på ingen måde spillet ud af banen. Pigefodbold hos NFC udviser stor slagkraft, og med mere lokal indsats vil de kunne udbrede og højne pigefodbold på hele Lolland Falster, så endnu flere drømme kan blive til virkelighed.

Denne fortælling dateres tilbage til november måned og fandt sted inden de nuværende restriktioner trådte i kraft.