Verdens (måske) mest bæredygtige middag
.506 beviser hver dag, at det er muligt at lave bæredygtig mad uden at gå på kompromis med smagen. Til Copenhagen Cooking & Food Festival har .506 ad to omgange stået for verdens (måske) mest bæredygtige middag for at indbyde til dialog om, hvordan man gennem maden kan udvikle samfundet i en mere klimavenlig og bæredygtig retning.
Alt ned til mindste detalje var så bæredygtigt, som det nuværende samfund tillod det at være. Alle tekstiler både fra kokkejakker til dugene på bordene kom fra DFD’s Upcy-koncept, hvor alle artikler er lavet af kasserede duge. DFD Upcy-konceptet er netop en måde at se på kasserede tekstiler som en ressource frem for affald. Og det var med til at fuldende cirklen om at gøre middagen så bæredygtig som mulig. Yderligere var det en el-dreven varevogn, som hentede grøntsagerne fra producenternes marker og kørte dem tilbage til køkkenet. Tallerkenerne var bionedbrydelige, og som altid hos .506 spillede grøntsagerne hovedrollen i retterne.
”Man udvikler sig mest ved at sætte alle mulige benspænd op for sig selv. Der var en masse svære opgaver i det. Det var måske ikke verdens mest bæredygtige middag, men det at vi kaldte den det, satte allerede nogle tanker i gang hos folk. Det skulle være en åben dialog. Enkeltpersoner, kan ikke rykke på meget selv. Vi skal rykke i fællesskab. Det var for at vise, hvor svært det er. De benspænd vi satte op for os selv, kunne vi ikke løse. Systemet var faktisk ikke parat til, at vi kunne lave verdens mest bæredygtige middag,” forklarer Søren.
Middagens mål var især at inspirere deltagerne til selv at lave mere bæredygtig mad i hverdagen.
”Vi prøver altid at påvirke folk i en eller anden retning, men vi har også enorm respekt for, hvor folk kommer fra. Jeg plejer at tegne sådan en klimatrappe. Der er nogle, der er på det nederste trin, og der er nogle, der er på det øverste trin. Hvis vi bare kan få nogen et lille trin op ad trappen, så gør det en kæmpe forskel. Vi siger ikke nej til folk, fordi de har lyst til en flæskesteg. Det kan faktisk lige præcis være dem, der har lyst til en flæskesteg, som er allervigtigst at få med og fat i. Dem som allerede i 5 år har spist en vegetariske, kødfri julefrokost, de er der allerede. De er selvfølgelig også vigtige for os, men de er der allerede. Det er måske de andre, der endnu vigtigere,” forklarer Peter.
Tiltag som ”verdens måske mest bæredygtige middag”, men også ”klimakogebogen”, som Søren har udviklet opskrifter til, er måder at indbyde til samtale og sætte kreative tanker i gang til, hvordan man kan ændre på sine madvaner.