Kravene skal være ambitiøse, men realistiske
Det kan være svært for forbrugeren at vide, hvad der er bedre og mere miljørigtigt end andre alternativer. For bæredygtighed er et komplekst emne. Når Svanemærket udvikler krav for en produktgruppe, ser man på hele livscyklus, dvs. på hele produktets rejse og de miljøproblemer, der opstår undervejs. Dette helhedssyn gavner både mennesker, miljø og jordens ressourcer. For kun ved at se produktspecifikt bliver det muligt at identificere, hvor de største miljøudfordringer er for den enkelte produkttype – og ikke mindst stille krav, der mindsker det samlede aftryk på miljø og klima.
“Når man løser ét miljøproblem, kan man komme til at skabe et andet miljøproblem. Klimaproblematikken på vaskerier ville man f.eks. kunne løse ved at bruge en masse skrappe kemikalier i stedet for at bruge energi til at varme vandet op, men det er heller ikke godt for miljøet. Nogle gange, hvis du har et jordslået tekstil, er det kun ved at bruge klor, at du kan få det rent igen. I stedet for at kassere tekstiler, tillader vi, at man bruger en vis mængde klor for at kunne få tekstilerne mere ind i loopet, og derfor have et mere cirkulært kredsløb” forklarer Jeppe.
Svanemærket skiller fårene fra bukkene; det skærer myterne væk og fokuserer på det fagligt konkrete.
”Som miljøfagmand synes jeg, at debatten i medierne kan være noget unuanceret. Jeg har forståelse for, at folk har behov for at træffe nogle enkle valg. Vi tager hensyn til alle de komplekse ting, og det er det, der gør Svanemærket så relevant. Vi prøver at gøre den komplekse verden enkel for forbrugere og virksomheder ved at give dem et pejlemærke til at vælge blandt de miljømæssigt bedste løsninger,” siger Jeppe.
Kravene for at kunne blive svanemærket bliver løbende evalueret, og når ny viden kommer frem, og markedet udvikler sig, bliver kravene også skærpet. På den måde bliver Svanemærket et værktøj for virksomheder, der hele tiden kan forbedre sig på bæredygtighedsfronten.
Jeppe supplerer:
”Kravene skal være skrappe, men stadig realistiske at leve op til i den virkelige verden. Vi kan lave nok så skrappe kriterier, men hvis der ikke er nogen, der kan opfylde dem, så kan det ikke løfte noget miljømæssigt.”
Af samme grund var der i oktober sidste år stor stolthed at spore, da DFD’s vaskeri i Hadsten modtog den nyeste version af Svanemærket. For nyligt fulgte vaskeriet i Vejle trop, da det blev svanemærket i januar 2020.
Det kræver meget at kunne beholde Svanemærket. Man skal hele tiden holde sig opdateret på udviklinger og teknologiske fremskridt, der muliggør en endnu mere bæredygtig retning. Hviler man på laurbærrene, kan Svanemærket hurtigt forsvinde igen, når kravene bliver revideret.