Øjeblikket hvor alt gik i stå
D. 16 april blev den første prøvemiddag i de nye lokaler afholdt, og restaurant Jordnær åbnede dernæst officielt i maj 2017. I august, tre måneder efter, bankede Michelin anmelderen på døren. Han var glad for oplevelsen og postede kort efter besøget på Twitter.
Eric ånder dybt ind, ”bare det at se sit eget navn og Michelin ved siden af hinanden, jeg blev fuldstændig svimmel”.
Det blev februar måned og de gik utålmodigt og ventede på en invitation til Michelin gallaen. Der var ingen forventning eller tanker om at få en stjerne. Men håbet var at blive inviteret med til det fine selskab. Et håb, der blev mere og mere spinkelt i takt med at dagene gik og indbakken stadig ikke meldte nogen mail fra Michelin. Så tikkede en mail endelig ind med den prestigefyldte invitation.
”Vi var helt overbeviste om, at vi ikke ville få en stjerne. Men vi oplevede anerkendelsen, og vi tænkte; nu har de i hvert fald fået øje på os”.
Men sådan skulle det ikke gå. Eric og Tina kom hjem med mere end blot en aften i selskab med Michelin. De kunne også tage en stjerne med hjem til Jordnær.
Den vigtigste anerkendelse er gæsterne
Selvom stjernen i sig selv er en kæmpe anerkendelse af, hvad Restaurant Jordnær har at byde på, tror Eric stadig på, at den vigtigste anerkendelse kommer fra gæsterne.
”Vi er ikke her for at blive anerkendt af en guide. Hvis gæsterne går herfra glade, så har vi gjort det godt”.
På Jordnær bliver der ikke gjort i at begrænse sig til et bestemt køkken. Eric og Tina går efter den ultimative oplevelse, som de selv ville ønske at få. Når Tina og Eric spiser ude sammen ”professionelt”, som Eric kalder det, er alt fokus rettet mod, hvad der foregår i restauranten, på tallerknen og i glasset.
Jordnær dedikerer sig til at arbejde sæsonbetonet. Ved altid at vælge at bruge råvarerne i den tid, hvor smag og tekstur er på deres højdepunkt, opnås det bedst mulige resultat.
”Hvis vi tager et æble fra moder natur, det kan være den ypperste luksus. Det handler om tid. Al den tid, som bondemanden har brugt på at pleje det her æbletræ. Hvordan har han gødet sit træ osv. Alt betyder noget. Det er meget sjovt, der er en debat kørende lige nu. Hvor Noma er blevet stillet spørgsmålet ”hvorfor har de ikke mere luksus på deres tallerkner?” og luksus hvad er luksus? Er det fordi det er dyrt, at så er det luksus?”
Hver dag arbejder de på at blive bedre end dagen i går. Fælles for alt, hvad der sker i køkkenet, er respekt. Denne respekt og det arbejde, som lægges i hver servering, ses også, når kokkene går ud med tallerknerne frem for tjenerne.