Unikt samarbejde bag mundbind til flergangsbrug

En fortælling om sammenhold og ressourceudnyttelse

DFD’s tætte samarbejdspartner LEFTOVER, som modtager DFD’s kasserede tekstiler, har udvidet deres portefølje af produkter. De laver nu mundbind af kasserede renrumsdragter. Det unikke bag de nye mundbind er, at de efter en desinficerende vask kan bruges igen og igen. Mundbindene kan derfor ses som et bud på en løsning til værnemiddelmangel set i lyset af corona-pandemien.

Gaderne er tomme og caféstolene står stablet bag vinduesfacaderne, men inde på sygehusene arbejder personalet for at holde virussen i skak. De møder fjenden i en krigsuniform bestående af mundbind, ansigtsvisir, handsker og heldragt. Værnemidler, som der desværre er  en generel mangel på lige nu. Derfor har DFD og LEFTOVER taget sagen i egen hånd, og tester lige nu de nye vaskbare mundbind. Medarbejdere på vaskerierne er blandt de første til at teste og bruge de nye mundbind, som er sat i produktion.

Mundbind som global mangelvare

Corona-pandemien har ramt hele verden, og virussen har lammet hele samfund.

Siden virusudbruddet i Danmark har medarbejdere på DFD’s vaskerier, som håndterer og sorterer de snavsede tekstiler, der kommer ind, brugt værnemidler som mundbind. Vaskerier, der håndterer tekstiler med særlig høj smittefare, er yderligere blevet inddelt i zoner for at kunne inddæmme enhver potentiel smitte.

Anne arbejder i vaskehallen og lageret hos DFD i Lyngby, men for tiden står hun også for uddeling af håndsprit og mundbind til chaufførerne, der kører rene tekstiler ud.

”Jeg var bange for, om der nu ville være nok værnemidler, da jeg startede med at dele håndsprit og engangsmundbind ud til chaufførerne. Især fordi det jo er mange mundbind, der bliver brugt hver dag, for ikke at nævne alt håndspritten. Jeg er glad for, at de nye mundbind kan vaskes og genbruges. Virussen kan holdes væk fra vaskerierne, uden at vi bruger mange af de dyrebare engangsmundbind, som hospitalerne har første prioritet til,”  fortæller Anne.

Og glæden over, at de nye mundbind er vaskbare, er med god grund. Værnemidler kan være essentielle for at kunne opretholde et højt hygiejneniveau, men netop værnemidler som masker og mundbind er på rekordtid blevet en global mangelvare. Lagerbeholdningen for gængse værnemidler bevæger sig mod nul, og det udfordrer verdenslandenes sammenhold. Der er yderligere set eksempler på, at bestilte værnemidler ikke når frem til de lande, der rent faktisk har bestilt dem.

Det er derfor ikke givet, at vi i Danmark kan fylde vores varelagre med mundbind og masker fra udlandet, som vi er vant til. Regeringen efterspørger nationale produktioner, og derfor har DFD udbygget sin portefølje af upcyclede produkter til også at omfatte mundbind. På vaskeriet i Herning er en del af systuen omlagt til produktion af de genbrugelige mundbind.

Syerskerne i Herning er også glade for at kunne være med til at løfte opgaven. Vaskeriet er leverandør til hotel- og restaurationsbranchen, som oplever stilstand pt., og det medførte stribevis af annulleringer. De er derfor glade for igen at have noget at lave.

Hassan arbejder til dagligt med at sortere og håndtere det snavsede tøj i indsorteringen hos DFD i Lyngby.

”Vi er langt færre på arbejde end før, men det betyder ikke, at vi ikke skal være forsigtige,”  siger han.

Mundbind lavet af renrumsdragter

Mundbindene er lavet af renrumsdragter, der har været brugt i kontrollerede renrumsmiljøer efter ISO-klasse 5. Dragterne var udgået, og derfor var de oplagte at bruge som metervare i produktion af de vaskebare mundbind.

Da mundbindene er til flergangsbrug, er de både gode for miljøet og kan også dæmpe frygten for at løbe tør for mundbind.

Mundbindende er i øjeblikket sendt til test og håbet er, at de nye genbrugelige mundbind inden længe kan komme ud og gøre nytte i sundhedssektoren.

Det unikke samarbejde mellem DFD og LEFTOVER betyder, at mundbindene kan indgå i en vaske- og lejeløsning for kunder inden for både den private og offentlige sektor. Vaskeprocesserne på vaskerierne er indrettet til at afbryde smitteveje, og mundbindene bliver desinficeret efter brug – så de igen kan komme i brug.

LEFTOVER sælger mundbindene her.

Stor grund til håb og det fælles ansvar

Personalet på hospitaler landet over kæmper mod virussen, og deres kamp betyder, at alle andre også har et ansvar for at følge myndighedernes retningslinjer og vise omsorg ved at tage smittedæmpende forholdsregler.

På DFD’s vaskerier udmønter dette sig blandt andet i fysiske værnemidler som genbrugsmundbindene, men også i adfærden som eksempelvis zoneinddeling på vaskerier.

Visionen med mundbindene er at kunne skabe værdi for et sundhedsvæsen, der arbejder på højtryk, og afhjælpe bekymringen om, hvorvidt der er nok værnemidler.

Jeanette arbejder ved rullen. Hun glæder sig til, at den normale  hverdag kommer tilbage.

“Jeg glæder mig til ikke at være bange for at blive smittet længere. Jeg glæder mig til at kunne kramme familie og venner. Men lige nu er det vigtigt, at vi passer på,” siger hun.

Vi hepper alle på sundhedsvæsenet, og vi har både tro på og håb om, at vi kan overkomme krisen. Mens alle i sundhedssektoren kæmper videre, må vi sørge for at udvise samfundssind og stå sammen – hver for sig vel at mærke.

Om mundbindene
De er fremstillet af renrumsdragter og masker. Materialet hedder ION-NOSTAT VI.2 og har en høj partikelbeskyttelse. Fugten fra udånding spredes hurtigt i stoffet. Dette giver en hurtig fordampning med høj brugerkomfort og sikrer, at man ikke går med et fugtigt mundbind, som skal skiftes hyppigt. Mundbindene tåler autoklavering ved 121 grader i 15 minutter eller vask ved min. 80 grader i 10 minutter for hygiejnisk desinfektion.

Mundbindet er til flergangsbrug, hvilket er godt for miljøet og sikrer, at man ikke løber tør for engangsmundbind. Mundbindene opfylder ikke krav til FFP2 og FFP3 mundbind, som kræves i standarden jf. EN14683:2019 til medicinsk brug, men bliver i øjeblikket testet ift. krav om type 1 og type 2 mundbind.

Du kan købe mundbindene her.